Mycket juridik skilja sig med barn

Det mesta är lättare så länge som man inte har barn. Det har min stackars syster fått erfara, och alla andra med henne, som någon gång har varit i samma situation som hon. Att vara förälder är säkert jättekul. Barn är ju roliga, intressanta och skojiga. De säger roliga saker när de är små, och när de sedan är i tonåren eller senare som vuxna blir man kompisar. Det är säkert inte svårt att vara förälder, utan det som verkligen verkar svårt, är att ha en långvarit relation med en annan vuxen person. Hjälp – hur gör man?

Svårt skilja sig med barn

Tydligen är det mycket svårare att skilja sig om man har barn tillsammans. Så länge man har barn med en annan person, så måste man anpassa sig efter den personen. Man fortsätter ju ha minst lika mycket att säga till om när det kommer till barnen som innan man skiljde sig. De flesta föräldrar lyckas med detta, mer eller mindre på bra sätt, men de föräldrar som inte kom överens i relationen innan en skilsmässsa (kanske just därför som de skilde sig) lär ju inte lyckas komma överens efter skilsmässan. Man önskar att det fanns professionell människor som kunde hjälpa föräldrar som inte kan komma överens. 

Finns jurister vid tvist om bodelning

Det finns ju juridisk hjälp för den som inte kan komma överens om de saker som man hade tillsammans innan man skilde sig. Då finns det jurister som hjälper dem som ska skilja sig, att dela på sakerna på rätt sätt i en bodelning. Då bestämmer bodelningsjuristen hur paret ska dela på de gemensamma ägodelarna.

Tydligen är det bra mycket krångligare för sambopar att veta hur man ska fördela det gemensamma bohaget än vad det är för gifta par. Lagen är anpassad för gifta par, men inte för sambopar, och ändå är väl de flesta par sambor – kanske hela livet. Vad ska de stackars samboparen göra när de ska skilja sig?

Sambor missgynnas vid skilsmässa

Enligt lagen har sambor bara rätt till hälften av det som de har köpt in för att blir ett sambopar. Som gift har man automatiskt rätt till hälften av det som man har haft tillsammans, men som sambopar har man bara rätt till halva möblemanget, om den ena sambon flyttade in till den andra. Så alla sambor borde antingen köpa in allt tillsammans när de flyttar ihop eller gifta sig så snart de vill slå ihop sina bopålar. Undrar du något om hur det är att anlita en jurist när det kommer till att dela upp bostaden, möbler och ägodelar? Läs i så fall mer på: https://www.svenskbodelning.se.

5 Apr 2019