Bara män i hantverkarbranschen?

Godmorgon! eller bara morgon kära läsare?

Mina föräldrar har nyligen renoverat sin lägenhet och under en del av perioden så var dom bortresta, så jag fick vara där och övervaka att arbetet flöt på och att företaget var där. Visst att jag trodde att hantverkarbranschen var relativt mansdominerad, men att det var SÅ mycket killar kan jag inte förstå.

10-tal män som kom och gick

Mina föräldrars grannar måste ju börjat undra om jag bedrev en bordell i lägenheten medan mina föräldrar var bortresta. Det kom och gick ett tiotal män varje dag. Under de två veckor jag höll mig där så såg jag inte en enda kvinna. Inte en enda! Vart är alla kvinnor i hantverkarbranschen? Jag googlade lite snabbt och insåg att ungefär att det är ca 6% kvinnor i el-branschen, resterande 94% är män. Kvinnliga elektriker är alltså en bristvara.  

“Vi anställer inte ett kön”

Många företagare tänker säkert att de vill anställa duktig och kompetent personal, men verkar inte skrika efter just kvinnorna. Jag undrar varför det är så? Jag har nog inget bra svar. Jag kan tänka mig att det är svårt som kvinna att ta sig in i en så mansdominerad bransch. Jargongen kan vara tuff, rå och hård, men kvinnor kan också vara tuffa och hårda. Om jag personligen vill anlita en elektriker så vill jag ha någon som är duktig på sitt jobb och gör ett bra arbete i min lägenhet. För mig spelar det ingen roll om det är en kvinna eller man som gör arbetet. Kanske skulle jag känna mig tryggare om det var en kvinna, jag vet faktiskt inte. Men jag önskar innerligt att fler kvinnor vågar ta sig in i branscher som dessa.

Tillbaka till mina föräldrars renovering

Även fast jag var lite sur över att det bara var män som kom och gick i lägenheten under renoveringen så gjorde dem ett sjukt bra jobb. Mina föräldrar hade dessutom haft ett krav på att företaget skulle städa upp efter sig. Hur ofta händer det att hantverkare städar upp när arbetet är klart? Senast jag hade en hantverkare hemma hos mig så lämnade de ett bombnedslag efter sig. Tydligen kan man ha sådana krav när man anlitar ett professionellt företag, då kan man komma hem och det ser fint ut när arbetet är klart! Renoveringen blev jättebra och nu är jag sugen på att göra detsamma hos mig. Dock får jag börja i mindre skala och boka en elektriker som kommer och fixar mina nya spotlights i taket. Jag personligen är inte så händig och betalar mer än gärna för att någon annan ska göra det åt mig. Tänk vilken trevlig överraskning det skulle vara om det kom en kvinnlig elektriker! Då ska jag bjuda henne på min favoritdryck (kaffe såklart!) och försöka förstå mer varför det är så få kvinnliga hantverkare och elektriker i Sverige.

18 May 2017