En golvläggare gjorde skillnad

Många tror att jag inte bry mig om hur jag ser ut. Det är ett ämne som jag behandlat flera gånger tidigare - jag bryr mig visst om hur jag ser ut och skillnaden är bara den att jag tycker om andra saker och tycker att annorlunda stilar är mer tilltalande. Dessutom så gillar jag att provocera fram en reaktion också.

Jag är en kvinna full av överraskningar. Skulle du fråga mig om musik, om böcker, om film eller om inredning så skulle du förmodligen bli väldigt förvånad över hur pass mångfacetterad jag är och vilken bred smak jag egentligen har. Jag kan väldigt mycket och jag älskar att nörda ner mig i något ämne riktigt ordentligt.

Du skulle se min lägenhet och ställa dina förväntningar om hur den ser ut mot hur den ser ut i verkligheten. Inte sällan så hör jag nya gäster säga något i stil med: Gud, vad fint du har - jag trodde att…

Och så visar de sina fördomar indirekt då de kanske förväntade sig affischer på obscena band, feministiska slagord på väggarna och levande ljus nedstuckna i halsarna på urdruckna rödvinsflaskor. Så ser det inte ut: min lägenhet är inredd efter vad jag själv gillar - något som råkar rimma med vad du ser i olika inredningstidningar.

Jag älskar dansk design och jag skulle kunna sitta i timmar och diskutera Fritz Hansen, Arne Jakobsen och Poul Henningsen. Tyvärr är deras möbler lite över min egen budget, men ibland så har jag pengar över och i kombination med att jag har en känslig näsa för att hitta guldkorn på loppisar och i second-hand-butiker så har jag faktiskt några äkta föremål från deras produktioner.

Fint ska det vara, och i helgen blev det ännu finare. Jag hade nämligen en golvläggare på besök som gjorde ett fantastiskt jobb med de golv jag stört mig på under en längre tid. Det störande har varit att golven “tar över” allt annat - på ett negativt sätt. Hur jag än möblerar, målar om på väggarna och vilka möbler jag än har så solkas allt ner av att mina trägolv är slitna och nötta. Men nu - golven är som nya igen.

Golvslipningen blev grym

Det hela kostade inte så mycket pengar. Jag var dels berättigad att använda Rot-avdraget och det gjorde att jag kunde anlita en golvläggare i Stockholm och dra av 30% av den totala kostnaden för arbetet. Jag gjorde dessutom min hemläxa. Pappa sa att man kunde tjäna mycket på att kontakta flera företag och vara lite fräck gentemot dessa. Fräck som i att förhandla.

Kort och gott: jag tog in flera offerter och ställde dessa mot varandra varpå jag sedan använde det lägsta priset för att kunna sänka kostnaden hos den golvläggare jag verkligen ville anlita. Smart och effektivt. Jag trodde prutning var omöjligt i Sverige, men så var inte fallet.

Ni kanske undrar varför jag inte la in nya golv om de gamla var så störande? Här är några anledningar till varför denne golvläggare fick genomföra en golvslipning:

  • Bevara: Jag vill inte bidra till ett slit-och-släng-samhälle och jag kastar inte bort fullt fungerande saker. Att ytan på mina trägolv var nötta innebar inte per se att hela golvet var redo för miljöstationen. Att rädda golven var prio ett.
  • Snyggare: Min misstanke - och förhoppning - blev bekräftad. De gamla golven hade satt sig och alla ådringar gjorde att just mitt golv var unikt. Ett nytt golv hade det tagit flera år för att bli lika vackert. Genom en golvslipning så tog man fram skönheten igen.
  • Ytbehandlingen Pricken över i:et, grädden på moset och tårtan på tårtan var den efterföljande ytbehandlingen som min golvläggare applicerade. I hallen använde han lack, i köket kom vi fram till att hårdvaxolja var bäst och i vardagsrummet så blev valet olja. I sovrummet? Där körde vi en total makeover genom pigmentering. Just det: där har jag numera ett helvitt golv. Så jäkla snyggt.
10 May 2018