Fram för fler svenska musiktjejer

Marie Fredriksson, Agnes, Icona Pop, förutom ABBA-Annifrid och ABBA-Agneta har alla varit oerhört stora musiktjejer vars musik till och med har gått på export. Här måste även Robyn, det senaste fenomenet Zara Larsson, Tove Lo och Ana Diaz nämnas. Det går helt enkelt vägen för svensk musik just nu. Och andra kommer att kunna rida på vågen för framgångsrika kvinnliga musiker inom branschen. Särskilt handlar det om att hamna etta, eller topp tio på den amerikanska Billboard Hot-100 listan. Här måste jag nämna artister som hamnat som etta; Björn Skifs med sitt band Blue Sweden, ABBA (förstås), Roxette och Ace of Base. Andra som har hamna på topp tio på samma nämnda lista är Europe, Neneh Cherry, Robyn, Eagle-Eye Cherry, Swedish House Mafia, Icona Pop, Avicii och Tove Lo.

I denna mängd räknar jag till 8 artister i absolut världsklass, men vi har så många fler kvinnliga, svenska musikartister vars musik gått på export. Vi har ju en del gamla kvinnliga musiker; Siw Malmqvist, Alice Babs, Charlotte Perelli som ensamma artister, förutom redan nämnda har slagit stort utomlands.

Musikbranschens intäkter ökar 

Musikbranschen som helhet ökar mest inom exporten, och har ökat stadigt sedan man började mäta den sedan 2007. Jag ska nämna några siffror för att visa hur framgångsrikt det har varit; 2016 sålde musikbranschen som helhet musik för 9 miljarder kronor, en ökning med 1 miljard jämfört med året innan. Det är för stora siffror för att ignoreras anser jag. Och inom musiken är det inte dominerat av män eller killar, även om DJs som Avicii och Swedish House Mafia  och låtskrivare som Max Martin, men här hittar vi även Zara Larsson, vår kanske största ”exportvara” och Tove Lo. Tove Lo, tillsammans med Max Martin och Avicii stått för svensk musikexport som har omsatt 2,3 miljarder kronor, skriver Svenska dagbladet i oktober 2016.

Vi måste få fler unga som satsa på musik

Därför tycker jag att fler borde inse detta; vi behöver svenska musiker eftersom de bidrar så mycket för svensk ekonomi. Det är skatteintäkter till oss alla. Alla borde investera i nya svenska musiktalanger. Och var startar man då? Jo i folks källare, i kommunala musikskolor och i landets replokaler, som idag är alldeles för få. Jag tror också att vi vuxna borde satsa mycket mera på ungdomarna. De borde få bättre fritidslokaler, få tillgång till musik. Tänk att man kan bli rik på något som är så roligt att få skapa. Själv spelar jag piano för hemmabruk. Jag drömmer inte om att slå igenom men jag vet att så många andra gör det. Sverige borde göra mer för att deras drömmar ska slå in, det vinner vi alla på. Säg en så storstad som Stockholm, här borde det absolut finnas fler replokaler i Stockholm.

5 Feb 2018