Golvslipningen räddade mammas och pappas golv

Mamma och pappa har ett gammalt hus som från början var ett litet torp, och som har byggts ut i olika omgångar. Det enda man kan se var det gamla torpet är ingången, vardagsrummet, köket och ett litet rum intill köket. Den som är intresserad av byggnadsvård kan se tecken på hur man byggde det ursprungliga huset. Kunde man se huset i genomskärning skulle man säkert se att det fanns en liten del som hade den gamla torpargrunden, väggar, tak och inredning från den tiden när man hade torp i Sverige (när nu det var).

Renovering som ett sisyfosarbete

Minns ni Sisyfos? I den grekiska mytologin skulle han rulla en stor sten upp för en kulle. Om han bara kunde rulla upp den stora stenen skulle han bli fri från sitt slaveri, men varje gång som han – nästan – var uppe med stenen, rullade den ner igen. Att äga hus är som att rulla en sten upp för den där kullen; det tar ju aldrig slut. 

Förra året var mamma och pappa tvungna att dränera kring hela huset för att det inte skulle bli fuktigt kring deras grund. Sedan var det taket som behövde sitt. I år är det inredningen och framför allt golvet i vardagsrummet som ser ut som "hej, kom och hjälp mig". Det är så slitet efter att mamma och pappa har dragit möbler fram och tillbaka.

Slipa själv är helt omöjligt

Det skulle ju har varit rolligt om man hade kunnat slipa om golvet själv, men det vågar jag inte. Jag vet att händiga människor kan hyra en golvslip och slipa om, men jag vågar inte göra det. Har bekanta som gör det mesta av renovering själva och får ner kostnaderna för husrenoveringarna med flera tusentals kronor. De är väl lagom händiga och klarar det mesta själva. Jag har också provat på lite grann att göra vissa saker. Måla om och riva ner tapeter, spackla och slipa och sedan både tapetserat och målar om, har jag gjort själv, men när det kommer till golvslipning är jag tveksam. Jag är livrädd för att göra hål i golvet om man nu skulle börja slipa om på egen hand.

Golvslipning kostar en del men lägga nytt kostar ännu mer

Har man haft samma trägolv i 40 år är det verkligen läge att antingen slipa om eller lägga nytt. Tycker man att det är kostsamt att slipa om det, ska man minnas att det kostar minst 10 gånger så mycket att lägga ett helt nytt golv. Så med tanke på det är det riktigt ekonomiskt att slipa om det. Är du också intresserad av golvslipning, till exempel i Stockholm? Läs då mer här.

19 Sep 2018