Hyra smoking - vilken idé!

Det finns fester och så finns det f e s t e r. De senare inträffar inte så ofta och då det väl händer - ja, då vill alla vässa upp sig lite extra rent klädmässigt. Ett bröllop är ett typiskt exempel på en fest med stort F och där man vill - och ibland ska - vara klädd på ett speciellt sätt. Jag skulle vilja påstå att detta är ett av de få tillfällen då det är enklare att vara kvinna än att vara man.

I vanliga livet så sitter pressen på oss kvinnor: vi ska vara uppklädda, sminkade, hålla formen och alltid anstränga oss för att nå upp till de ideal som finns. Våra garderober blir därmed också dyrare och avsevärt mycket större än garderoben hos den genomsnittlige mannen. Om det handlar om ett bröllop och klädseln på en sådan tillställning så vrids borden och spelplanen ändras: plötsligt är det mannen som får det jobbigare. Vi kvinnor har redan fina klänningar och skor att använda oss av - även om det finns en uttalad klädkod. Män däremot, de måste investera i plagg som kanske bara kan användas en enda gång.

En smoking, exempelvis: hur ofta kommer en man att använda detta plagg och hur onödig blir denna dyra investering i slutändan? En man tenderar ofta att pendla i vikt. Köper man en smoking så kommer den att kanske användas vare tredje år - om man nu inte använder den även på exempelvis nyårsfesterna - och vid nästa tillfälle så kanske man inte ens kommer i den. Investering? Inte alls. Men, det jag nu fått höra av en killkompis ändrade allt: man kan tydligen hyra smoking i Stockholm. Vilken briljant affärsidé!

Min kompis ska hyra smoking i Stockholm

Det jag ovan skrev var grunden till en diskussion mellan en killkompis och undertecknad. Jag gick igenom vilken dålig investering en smoking - eller ännu värre: en frack - är sett till hur få gånger plagget används. Kompisen höll med, men förklarade sedan att väldigt få killar köper dessa plagg idag. Istället för att köpa så väljer man att hyra smoking. Det innebär att man besöker en skräddare som erbjuder denna möjlighet och där denne sedan tar mått och anpassar den smoking man ska hyra. Till detta så kan man sedan också addera exempelvis ett par matchande lackskor och ett matchande cumberband.

Det är alltså inte svårare än så att förvandla sig från en bondgrabb till en annan bond - med förnamnet James. Herregud alltså. Män, när ska ni stöta på en uppförsbacke egentligen?

Här trodde jag att jag äntligen hittat ett område där vi kvinnor har det lättare och så visar det sig att män, när som helst, kan hyra smoking i Stockholm och bli vässad till tänderna inför ett bröllop, en nyårsfest eller någon annan speciell tillställning. Dessutom till väldigt förmånliga priser och där man heller inte behöver oroa sig för spill och fläckar. Går sådana bort i kemtvätten så behöver man inte betala extra. Jaja, det är väl bara att lyfta på hatten för den briljanta affärsidé. Att hyra smoking och att erbjuda den tjänsten - snacka om att möta en efterfrågan och att möta kundens behov. Varför kom inte jag att tänka på den först?

26 Jul 2021