Ibland mår jag inte så bra

Vissa dagar vaknar jag upp och känner att jag är kung av Göteborg. Självförtroendet är på topp och livet bara flyter på. Men ibland vaknar jag och bara vill stanna kvar under täcket. Vissa dagar är helt enkelt piss och jag är inte ensam om att känna såhär ibland. Frågan är ju då om man ska stanna kvar under täcket, eller ska ta och pallra sig upp för att göra något vettigt med livet.

"Gå in i väggen"

För några år sedan var jag säljare och jobbade mellan tolv och fjorton timmar om dagen. Det var jätteroligt i början och livet var på topp! Pengarna flödade och jag var faktiskt lycklig. Eller lycklig? Vad är lycka? Jag var lycklig för jag tjänade bra med pengar. Men tillslut så började jag känna att pengarna inte var tillräckligt. “Jag har aldrig sett någon gråta på en vattenskoter” hörde jag en föredetta kollega säga en gång. Det är väl sant, men pressen blev för hög tillslut. Jag själv satte för höga mål, fick massor med ansvar på jobbet i form av att bli teamleader och ansvara för att andra också skulle sälja bra. Jag var även ansvarig för alla de platser där vi skulle stå och sälja. Detta gav inte speciellt mycket extra i lön och mina chefer förväntade sig att jag skulle fortsätta sälja lika mycket själv men även se till att andra kom upp i samma nivå. Jag kraschade. Jag gick in i väggen. Orken försvann och motivationen existerade inte. Då tvingade en tjejkompis iväg mig till en läkare. Konstaterad utbrändhet och sjukskrivning. Jag var då 20 år gammal. Min läkare skrev inte ut några mediciner till mig, utan istället var rådet att bara göra det som jag tycker är kul och mår bra av.

Vad mår jag bra av när jag mår dåligt? Det var jättesvårt att komma på vad som gjorde mig glad när jag mådde dåligt. Sömnen var det första jag tog tag i och upptäckte vikten av. Tidigare har jag resonerat att “sova kan man göra när man dör”. Men det stämmer inte riktigt. Jag tillät mig själv att sova länge och ta ikapp den energi som inte funnits på ett tag. Efter den här händelsen så kom jag inte tillbaka till säljjobbet, för det var inte värt att tjäna mycket pengar när den psykiska hälsan gick i botten. Men tack vare min läkares råd så lärde jag mig vad som får mig att må lite bättre när jag vaknar och känner att allt är skit.

Mina råd till dig som vill bli på bättre humör eller må bättre:

  • Gör det som gör dig glad på riktigt, inte bara glad för stunden. Har du någon hobby? Ta tag i den igen.
  • Försök att slutföra dina mål, du mår så mycket bättre av det. Att ge upp tar alldeles för mycket på självförtroendet och självkänslan. Men sätt upp enkla mål så det inte är så krävande att nå målet.
  • Hitta sätt att slappna av utan att stressa. För mig blev det poddar!

Poddar är perfekta sättet för mig att koppla bort stress. Det finns så stor variation av ämnen och kategorier så det finns garanterat något för alla. Mina favoritpoddar just nu är “Alla våra ligg” och “P3 Dokumentär”. Med en podd i hörlurarna så börjar jag direkt att slappna av och släppa stressen. Så mitt tips till dig som mår dåligt, hitta dina favoritpoddar och släpp vardagsstresen och pressen en stund. Vi måste må bra för att orka med livet.

10 Apr 2017