Kvinnohat & Feminism

Jag står för jämställdhet och feminism. Feminismen har en målsättning om att alla kvinnor ska ha samma rättigheter, möjligheter och skyldigheter som män. Feminister vill att kvinnors politiska, ekonomiska och sociala rättigheter ska vara desamma som för en man. Jag tänker inte gå in djupare på feminism, det får du googla vidare på om du vill lära dig mer.

Jag tycker att det är en självklarhet att alla som har samma arbetsuppgifter på ett företag ska ha samma lön. Självklart kan tidigare erfarenhet och tid på företaget spela in, men den ska vara samma oavsett om man är man eller kvinna.

Vad gäller föräldraledighet så tycker jag inte att det är rätt att tvinga föräldrarna att dela på ledigheten, men varje familj ska istället själva få välja hur de vill dela upp sina föräldradagar. Det är jättebra att männen får fler timmar, men låt varje familj få bestämma själva hur de vill ha det. Bara för att kvinnor ska få mer plats i samhället så fungerar det inte att tvinga männen till att vara ledig om en kvinna vill vara mammaledig mer än vad pappan vill eller har möjlighet till. Det kan just därför vara tvärtom också.

En sak som jag verkligen vill ta upp när jag pratar om feminism är den sociala biten. Ända från barnsben får flickorna lära sig att pojkarna är stökiga och det är för att “pojkar är pojkar”, men flickorna får inte bete sig så. Pojkarna kan dra i tjejers kjolar eller klänningar eller ännu värre, ta flickorna på mindre smickrande ställen på kroppen. Men det viftas bort med “han är nog kär i dig, det är hans sätt att visa det”, men om en flicka skulle göra detsamma så vore det ramaskri. Varför blir pojkarnas betéende ursäktat, men inte flickornas? Vad lär det våra flickor? Men framför allt, vad lär det våra framtida män? Att det är okej att ta på en tjej utan lov, för att visa sitt intresse? Nej, det fungerar inte så. Är det detta som kan leda till kvinnohat när pojkarna blir män? Jag vågar inte svara på det. Men i min åsikt så lär det ju inte leda till respekt för den kvinnliga kroppen.

Något som jag önskar i framtiden är att se fler kvinnor på ledande positioner. Män och kvinnor tänker olika och just därför behövs det även fler kvinnor på de höga positionerna. Vi kvinnor är minst lika karriärsdrivna som män.

Något jag vill tipsa om är att följa instagramkontot Kvinnohat. De vill skapa förändring för kvinnor och visa att vi faktiskt vill ha förändring. De bemöter misogyni, som betyder hatisk attityd mot kvinnor. För dig som är nyfiken så står misandri för hatisk attityd mot män.

17 Apr 2017