Lärt känna en LVU-advokat

En tjej som jag nyligen lärt känna - och verkligen klickat med - arbetar som LVU-advokat och det verkar typ vara det värsta - bästa? - yrket man kan tänka sig. Hon har naturligtvis tystnadsplikt och följer den slaviskt. Hon har alltså inte på något sätt avslöjat några detaljer och någonting annat som kan få mig att gissa någonting kring vilka familjer som hon företrätt som LVU-advokat.

Hon har bara beskrivit sitt yrke med väldigt stora penseldrag. Hennes yrke handlar alltså om att representera familjer vars barn - av olika skäl - blivit omhändertagna och tvångsplacerade i familjehem. Då jag menade att en LVU-advokat är det värsta yrke jag kan tänka mig så handlar det alltså om att se smärta i vitögat; att ständigt möta en uppgivenhet hos sina klienter och att i många fall veta att det handlar om rätt beslut som Socialtjänsten har fattat.

Men, jag sa även att det kan vara det bästa yrket som finns. För; i många fall så kan en LVU-advokat dels bevisa att felaktigheter finns i beslutet och det finns även fall där barnet efter något år fått komma tillbaka till sina föräldrar igen. Av den enkla anledningen att föräldrarna ryckt upp sig och lämnat den dåliga livsstilen bakom sig.

Att ett barn blir placerat i fosterhem kan vara en väckarklocka för föräldrarna och få dem att vakna till, skärpa sig och bevisa - genom sin LVU-advokat - att man är lämplig som vårdnadshavare. Att vara med på en sådan resa, förklarade min nyvunna vän, är det bästa med yrket.

Hon funderar på att söka sig till andra områden

Men, hon sa även att det var ett tungt jobb. Ibland allt för tungt och där hon upplevde det som väldigt tärande och svårt att släppa. Något som jag verkligen kan förstå. Hur ska man kunna slappna av om man vet att en familj är beroende av jobbet man lägger ner; hur ska man kunna släppa all eventuell misär man sett och hur ska man kunna koppla bort att man dagligen stångas mot olika myndigheter? Återigen - det är mina tankar kring det hela och ingenting som min väninna sagt.

Det hon däremot sagt är att hon funderar på att söka sig vidare och istället börja fokusera på ett annat område inom familjerätt - nämligen vårdnadstvister. Som om det skulle vara någonting enklare, höll jag på att säga.

Man känner sig ganska stolt över att hitta kompisar som henne. Folk som gör skillnad i sitt yrkesliv och som genom sin kunskap kan hjälpa människor. Dessutom är hon grym på att dansa också och är helt otrolig på att imitera kändisar. Hon skulle lätt kunna ställa upp på Melodifestivalen som Pernilla Wahlgren.

Den som är nyfiken på att läsa mer om LVU och vad det innebär kan besöka denna sida: http://www.lvuadvokat.se/.

8 Feb 2018