Mamma och pappa har gått en handledarutbildning

Dags att växa upp? Ja, det verkar inte bättre! Jag har länge tänkt mig ett liv utan körkort och det har aldrig varit något större behov av en bil i mitt liv. Jag lever i en stad med en välutvecklad kollektivtrafik och jag kan ta mig vart jag vill utan några större bekymmer.

Men, visst ska man väl ha ett körkort ändå? Även om man bor i Stockholm så kan det ju vara bra att kunna - och få! - köra bil i framtiden? Jag minns ju själv hur det var att åka på semestrar till Norrland med mamma och pappa och hur härligt det var att sätta sig i bilen och pumpa asfalt längs våra motorvägar. Jag kan ju inte förlita mig på att min framtida make - om denne nu ens kommer - ska ha körkort. Nej, det ligger även i min personlighet: vill jag ha någonting så ska jag också göra mitt yttersta för att ta det. Och nu, körkort!

Jag har redan anmält mig till en intensivkurs i Stockholm och jag har redan också planerat vägen dit. Jag ska först och främst övningsköra och detta för att få kött på benen. Målet är att ha så få lektioner som möjligt och därigenom också kunna ta körkortet på första försöket.

För att få övningsköra med mamma och pappa så krävs det emellertid att de båda genomför en handledarkurs i Stockholm. Det är lite nytt. Sedan 2006 så måste man som förälder - eller annan vuxen - genomgå en handledarutbildning för att få lära andra att köra bil. Mamma och pappa genomförde denna handledarkurs i Stockholm förra veckan och båda två var eld och lågor över denna.

En handledarkurs i Stockholm som gav mersmak

De gick den på en trafikskola vid Globen och de hade först lite farhågor om att det skulle vara totalt onödigt. Men, det som visade sig var att denna handledarutbildning i Stockholm gav dem idel väckarklockor. Genom åren har de glömt bort vissa saker och tappat några kunskaper längs vägen. Har man, som dem, kört bil i närmare 40 år så är det klart att autopiloten kickar in och att man tar lite genvägar här och där.

Dessa genvägar ska inte överföras på mig - eller någon annan som ska ta körkort. Därför är en handledarkurs väldigt bra: man lär om sig - och man lär sig rätt saker. Utöver detta så fick de en massa goda råd, tips och tankar om exempelvis bemötande och hur man ska instruera eleven (mig, that is) kring hur man kör bil. Toppen!

Jungfrufärden är redan avklarad. Jag och pappa provade på att köra lite ute i Nacka där vi först - kvällstid, efter stängning - testade lite start och stopp på Ica Maxis parkering. Efter ett tag så kände jag mig så bekväm att vi faktiskt åkte runt lite på landsvägarna i Nacka. Nervöst - men väldigt, väldigt roligt. Min pappa var dessutom inte alls så nervös och stingslig som jag trott. Det kan jag nog tacka denna handledarkurs i Stockholm för. Nu jäklar händer det. Vägen mot körkort ligger öppen!

28 Jun 2021