Mamma och pappa har köpt nya markiser

Jag har haft förmånen av att växa upp i villa - något som verkligen inte alla haft i Stockholm. Att jag säger fördel är ganska naturligt sett till att området i fråga var - och fortfarande är - tryggt, att jag hade en tomt att leka på samt att ytan inomhus var tillräckligt stor. Då jag numera bor i en egen lägenhet så kan det kännas lite väl klaustofobikst och jag har mer och mer börjat drömma mig tillbaka till föräldrahemmet.

Jag ska även säga att jag avskydde huset då jag var i tonåren. Jag ville - som många av mina kompisar - hellre bo i en lägenhet, helst en hyresrätt, och jag tyckte att en villa var ett boende vigt till överklassen. Det stämde bättre överens med min punkiga image att komma från “orten” och inte sällan så ljög jag då någon frågade.

Det jag inte riktigt insåg då var att priserna på tiden mamma och pappa köpte var lite mer överkomliga än vad de är i dagsläget. Något som får mig att inse att jag själv, förmodligen, aldrig kommer att få råd att köpa ett eget hus. Snyft.

Än så länge så har jag dock möjligheten att bege mig ut till Farsta för att besöka mina föräldrar och dra nytta av den härliga villan jag växte upp i; ett hus där det mesta är sig likt och där knappt några förändringar sker. En trygg punkt, helt enkelt. Mamma och pappa må vara många saker, men särskilt ombytliga är de inte. Den enda förändringen som skett i huset under de senaste tio åren är att de investerat i nya markiser och dessa har jag funderat länge och väl kring.

Jag var skeptisk till en början

Då jag först såg dessa markiser så tänkte jag att det såg riktigt fult ut. Jag tyckte att villan blev mindre och jag tyckte att den inte alls kom till sin rätt. Nu dock. Ju mer jag ser dessa markiser - desto mer övertygad blir jag. Villan ser väldigt mycket mer inbjudande ut, den ser lyxigare ut och den sticker ut på ett väldigt positivt sätt. Dessutom - och detta är den största fördelen: den stora markisen som sitter på baksidan är guld värd. Det finns ju så många olika typer att välja bland och det finns tydligen markiser som passar alla hus.

Förut då man suttit på trädäcket på baksidan så har solen alltid varit i vägen i förhållande till vad jag velat göra. Om jag ville jag sitta och dricka kaffe och läsa en bok så lyste solen för starkt i mina ögon och jag blev tvungen att gå in i huset istället. jag har aldrig varit något större fan av att sola - men jag älskar värmen. Tack vare dessa nya markiser och den större markisen på baksidan så kan jag fälla ut när jag själv behagar. För ja - markisen i fråga styrs av en fjärrkontroll. Hade det varit en vev så hade jag förmodligen aldrig orkat med den. Nu - hur enkelt som helst.

Pappa pratar bara om inomhusmiljön

Min pappa dock; han pratar lyriskt om dessa nya markiser enbart ur ett annat perspektiv. Då jag och mamma pratar om estetik och funktionalitet så går han bara an om vilken skillnad de gjort för inomhusmiljön. “ känner ni hur svalt och skönt det blivit? Kan ni känna hur värmen stannar kvar inomhus - vilken isolering “

Ja, han är lite knepig på så sätt. Men, jag måste ändå erkänna att han har rätt. Under sommaren - pre- markiser - så var det ofta obehagligt varmt inomhus. Förra sommaren så var det behagligt- oavsett om det var 30 grader varmt ute - att vistas inne; även i de rum som annars varit jämförbara med en ångbastu.

29 Jan 2018