Måste få en arborist till vår trädgård

Varje år gör mamma och pappa en jättestor grovstädning utomhus. De har em stor trädgård och särskilt mamma är så ambitiös och vill ha så stora blomsterrabatter som möjligt. Det värsta är att det är dags att beskära äppelträden och jag misstänker att pappa är på väg upp i dem och ska kapa av grenar. Jag måste få honom att låta bli, och vet inte riktigt hur jag ska föra det på tal utan att han blir sårad. Han tror att han fortfarande är 30 och är spänstig, men mamma och jag vet att han är över 70 och inte det minsta spänstig. Han kan inte ge sig upp träden, hur gärna han än vill. Det finns inte på kartan. Hur ska jag göra för att få honom att låta bli?

Kanske man kan anlita en trädgårdsmästare

Min kompis sa att jag borde anlita en trädgårdsmästare som kom och kapade grenarna i stället. Jag pratade med mamma om det, och vi var överens om att det borde vara det bästa alternativet, men pappa är de envisa typen. Han skulle nog aldrig gå med på det heller, snål som han är. Så vi funderade ut en plan – att de ska åka iväg, jag ska åka hem till dem och medan de är borta kommer det dit en trädgårdsmästare, som jag betalar direkt. Så får vi det gjort utan att pappa ska upp i träden och fälla några grenar. Dessutom litar jag mer på en trädgårdsmästare som vet hur grenarna ska kapas än att pappa ska kliva upp på stegar och bli yr.

Våra fina äppelträd behöver omsorg

Vi har några riktigt gamla äppelträd som fortfarande bär mycket frukt. De måste kapas nu på våren, så att de inte växer till sig för mycket uppåt, som de brukar nu innan de börjar blomma. Vi vill ju ha låga äppelträd som får äpplen på låga grenar och så att trädet inte växer sig uppåt med alla äpplen.

Jag ska ta kontakt och be dem komma nu så fort som möjligt. Då blir det en trädgårdsmästare som har bra rykte och som vet hur de ska göra så att det knappt syns att de har tagit bort trädgrenar. Kanske vi skulle passa på att ta bort tallen också som bara fäller en massa kottar på gräsmattan. Om du någon gång har gått barfota och råkat trampa på en tallkotte vet du hur kul det är att gå på dem. Det är värre än att råka trampa på legobitar – jag lovar!

3 May 2018