När du äntligen ska resa

Är du van att resa? Brukar du åka iväg minst en gång per år? Då är du säkert van att packa din resväska. Har man gjort det några gånger lär man sig ganska bra vilka saker man behöver ha med sig. Börja med det allra viktigaste: pass, plånbok, mobil, hemnycklar, biljetten(!). Vilka kläder kommer du att behöva? Vilka skor kommer du att behöva? Vad blir det för väder dit du ska? Åker du till Nordafrika, lär du ju inte behöva ett regnparaply, direkt. Åker du till London lär du definitivt behöva ett paraply – plus regnjacka. Åker du på en stadssemester lär du behöva fotriktiga skor, då du antagligen kommer att promenera mycket. Ta med bra skor som du redan har gått in. Få skoskav på en semester är inte roligt. Åker du till Sydamerika, till något land med djungel, lär du behöva en riktig ryggsäck, shorts, en solhatt och fotriktiga sandaler. Och till sist, åker du till Las Vegas, lär du inte behöva fotriktiga skor, däremot eventuellt ett par skor som du upplever som glamorösa och kläder som matchar dem.

Vad ska du packa i?

Åker du på en stadssemester är det inte lika viktigt att ha en ryggsäck, som du lär behöva i djungeln. I stället lär du behöva en resväska med hjul på. Flyger du, lär du behöva en rejäl väska som tål att kastas hit och dit. Medan resväskan som du packar i bilen, varken behöver vara särskilt tålig. Det räcker till och med med en Ikea kasse. Som tidigare nämnts är ryggsäckar praktiska när du ska bära din packning antingen i  fjällen eller i djungeln. Förutom på solsemestern, lär du gå en hel del. Då är skorna viktiga. De får inte vara för nya. Då är det till och med bättre att ta med ett par ganska gamla skor. Kommer du att vandra mycket på ett varmt ställa, är skor inget att föredra. Då är hellre sandaler att föredra.

Vad ska du ha med dig?

Till alla länder som befinner sig inom Schengen-avtalet, behöver du inte ens pass för att komma in. Det enda som du egentligen behöver är en uppdaterat identitetshandling. Inom EU ska du inte ens heller behöva visa pass. Men de flesta flyg- och tågbolag har ett passageraransvar som gör att de kommer sannolikt att kräva att du visar ditt pass innan du kliver på flyget.

I länder utanför EU kan du behöva ansöka om visum:

Aruba, Bali (i Indonesien), Barbados, Egypten, Jamaica, Kap Verde, Sri Lanka och Tanzania. USA kräver ett inresetillstånd, som du måste ansöka om senast 72 timmar innan avresan. Länder som också kräver visum är Ryssland, Vitryssland, Surinam, Afghanistan, Azerbajdzjan, Bahrain, Bangladesh, Bhutan, Burma, Irak, men inte till den kurdiska delen av Irak, Iran, Jemen, Jordanien, Kambodja, Kina, Kuwait, Laos, Libanon, Mongoliet och Myanmar, där det räcker med en elektronisk ansökan. Vidare bör du ansöka om visum till Nepal, Nordkorea Oman Pakistan Qatar Saudiarabien Singapore, där det räcker med en elektronisk ansökan. Du måste också ansöka om visum till Syrien, Tadzjikistan, Turkmenistan, Uzbekistan och till Timor-Leste.

12 Jan 2018