Nu behöver vi ingen halkbana längre

Har du varit ute och kört något i dag? Om inte, kanske du i alla fall har halkat omkring på gångbanan? Inte det? På de flesta ställen i Sverige har vi alla överraskats av det plötsliga vintervädret och halkan som följer på den. I Stockholm, i alla fall, är det halt, så in i tusan. Det är halt på körbanorna, det är halt där man ska gå och barnen är väl glada över att kunna åka pulka på hala backar. Den som inte har pulka kan åka stjärtlapp, madrass eller plastpåse. Allt går, bara det är något som är halt på snön. 

Som tur är, är det inte länge sedan jag själv tog körkort. Och även om det var nyss, har jag ändå andan i halsgropen när jag ska köra bil. Det är så halt. Och jag som har tänkt köra hela vägen ner till mamma och pappa.... Nu vet jag inte om jag vågar köra den långa vägen. Det är ju inte säkert att alla de städer som jag ska passera har saltat eller sandat sina vägar.

När de införde övningskörning på halkbana

Det var för tur i alla fall att de gjorde det obligatoriskt att öva på halkbana innan man fick körkort i Stockholm, som jag då. Hade jag inte fått övningsköra på hal väg, då hade jag inte vågat ta bilen i morse. Det är otäckt när bilen sladdar. Om jag inte hade övningskört på en halkbana hade jag förmodligen drabbats av panik. Och när jag får panik, då gör jag en massa dumma saker. Som när jag fick en skorpion efter mig på sanden senaste semestern. Vi var på Bali, och vi skulle lägga oss ner, när jag plötsligt såg en skorpion, som jag aldrig har sett förut. Jag bara skrek och sprang iväg. Jag sprang hela vägen tillbaka till hotellet, det var inte så långt. Så när jag får panik, vet jag aldrig vart jag hamnar. Om jag drabbas av panik med bilen, vet jag inte vad som händer.

Så bra att vara förberedd med en halkbana 

Därför är jag riktigt tacksam att jag övade på halkbana innan jag faktiskt körde på en hal väg i morse. Bilen sladdade och jag kom ihåg hur jag skulle släppa på både gas- och bromspedalen, och bara styra bilen så gott det gick. Om du behöver, som jag öva på en halkbana i Stockholm innan du ska köra upp för att få ett körkort kan du fortsätta läsa här.

9 Jan 2019