Nu ska jag bli bastuägare

Nu har jag äntligen bestämt mig för att jag tänker renovera mitt badrum. Alla mina kompisar har gjort det. När vi träffas, några kompisar och jag berättar mina kompisar om alla möjliga renovering som de har gjort i sina hus, eller i lägenheterna. Jag har inte vågat förut. Det är ju så mycket att tänka på – och vad händer om det blir fel? Mina andra kompisar är ingenjörer, det är klart de vet hur de ska hantera en renovering. De vet ju vilka sorts material de ska använda, och de kan en del om rördragningar och sådant som jag inte kan. Men det som fick mig att bestämma mig för att renovera jag med, var när jag såg en minimal bastu som min tjejkompis har installerat i ett pyttelitet kryp-in hemma hos henne. Den var så snygg. Jag har alltid drömt om en bastu.

Vill ha en mini-bastu

Den var inte större än typ  lite mer än 10 kvadratmeter, men om man inte är många som bastar, så finns det rum för henne och några kompisar till. Dessutom kommer hon att basta ensam i den den mesta tiden. Det kommer jag också att göra. Jag har nämligen en garderob alldeles intill mitt badrum i min lägenhet. Den har jag funderat länge på att slå ut. Om jag kunde, skulle jag göra badrummet som ligger vägg i vägg med det och göra hela badrummet nästan dubbelt så stor. Jag har sett på nätet att man kan göra mini-bastu, som är bara på 15 kvadratmeter stort. Utanför har jag dusch. Dessutom tar jag bort mitt badkar, som jag aldrig använder. Då kommer jag att få rum för bastun. Den ska kläs helt och hållet med träpaneler och ha bastubänkar runt en elektrisk bastukamin. Sedan skulle jag vilja öppna upp så att jag har ett rektangulärt fönster högt uppe på väggen. Då får man in solljus i taket om det inte är natt när jag bastar.

Har sparat i några månader

Nu har jag lyckats spara pengar till min badrumsrenovering. Jag har tänkt att jag renoverar en sak i taget i min bostad. Sedan när det är dags att skaffa barn och familj, så kan jag sälja den och få en bra summa som jag kan satsa på att köpa ett hus.

Jag har kollat lite olika beräkningar på hur dyrt det kan bli, och jag har sett en beräkning på ett bastubygge som går på lite under 48.000. Men grejen är den att eftersom jag äger min lägenhet, kan jag dra av på arbetskostnaden och då betalar jag bara 38.000 kronor för allt inräknat; snickare, elektriker och VVS-installerare. Det måste vara ordentlig fläkt i en bastu som är byggd i en lägenhet. Det är också därför jag vill ha ett fönster i bastun; den kommer att underlätta vädringen efteråt. Och det är bra om fönstret monteras högt uppe på väggen, för då blir det svårt för någon tjuv att ta sig in genom det – eller snarare omöjligt att göra det.

Jagar någon som kan bygga

Så nu är jag på jakt efter någon som kan hjälpa mig att bygga bastun. Det måste vara någon som är pålitlig, som inte drar ut på tiden bara för att det ska kosta mer, och någon som inte vill lura mig på en massa pengar, bara för att jag är tjej. De kanske tänker att det är lätt att lura någon som inte vet hur saker och ting ska gå till. Men jag har tänkt bussa mina ingenjörskompisar på dem om de försöker lura mig på något.

20 Feb 2018