Ska jag flytta till Vasastan - vad säger ni?

Har funderat på att flytta ett mattag, och alla jag känner tjatar bara om en plats - Vasastan,. Vasastan, Vasastan. Det är alltid samma visa: Vasastan är ett av de mest attraktiva områdena i huvudstaden. Det ligger nära stadens hjärta, samtidigt som en god blandning av restauranger, bostäder och samhällsservice finns i stadsdelen. Här kan du beställa catering, träffa en läkare och gå på restaurang i ett och samma kvarter. Jag beställde mat på cateringvasastan.se nyligen, det var en lyx som helt enkelt inte finns så nära där jag bor nu. Att bo i Vasastan kommer med många fördelar – men kanske också med en del nackdelar.

Priserna

En av de uppenbara nackdelarna med att flytta hit är priserna. Det är så jävla dyrt! Har man tur, eller ett par decennier bakom sig i bostadskön, kan man lyckas få ett förstahandskontrakt på en lägenhet i stadsdelen. Dessa är som regel inte alltför dyra – när det är i första hand alltså – men efterfrågan är hög och tillgången är låg. Det har rapporterats om att många hyresvärdar säljer hyreskontrakt svart. Den som har stått i bostadskö väldigt länge kan dock ha turen att få något här.

Ska man köpa en lägenhet här får man räkna med att öppna plånboken ordentligt. Visserligen har bostadsmarknaden lugnat ned sig något i hela landet, men mest i Stockholm. Inte bara när man tittar på totalen i kronor och ören, utan även procentuellt har priserna sjunkit mest just i Stockholm, när man jämför med Malmö, Göteborg och andra städer i landet.

Jobb

Vill du jobba med catering, IT, i butik eller inom vården? På den lilla yta som Vasastan utgör finns ett mycket aktivt och mångfacetterat näringsliv. Här finns möjligheter att jobba inom det mesta. Du som är intresserad av mat kan till exempel söka jobb hos någon av de många restauranger som finns i området, kanske som servitör eller som kock med inriktning på catering.

Givetvis behöver jaginte hitta ett arbete just i Vasastan. Som boende här har du nära till övriga Stockholm, och kan med lätthet cykla till exempelvis Kungsholmen eller Östermalm, där ännu fler jobb finns. 

Bil?

Många skulle argumentera för att det kostar mer än det smakar att ha en bil när man bor och arbetar i Stockholms innerstad. Visst, det är säkerligen mycket praktiskt vid många tillfällen, men det är dyrt (och svårt) med parkering, samtidigt som det ofta blir köer och stressiga trafiksituationer i största allmänhet. Många köper istället en bra cykel och ett SL-kort. För de tillfällen man verkligen behöver en bil, till exempel när man ska på skidsemester, kan man då hyra den. Det finns tjänster som har bilar över hela staden parkerade, och som kan enkelt kan hyra vid vissa tillfällen genom en app.

Restauranger och nattliv

Att inte nämna Tranans Bar och Restaurang i det här sammanhanget är svårt. Det är en anrik plats där bland annat Astrid Lindgren sägs ha spenderat mycket tid. I största allmänhet är restaurang- och nattlivet bra här. Det finns mycket att göra, samtidigt som det inte är direkta bar- och klubbgator, som gör det oattraktivt att bo i närheten. Här finns lugna barer, nattklubbar, snabbmatsrestauranger, catering och michelinrestauranger. Perfekt för den som ofta vill testa på något nytt, alltså.

20 Dec 2018