Skador på tänder - Åtgärder för att återfå ett vackert leende och funktion

Skador på tänder är inte bara relaterade till tandsten och karies. Olyckor, sjukdomar och behandlingar kan också leda till att tänder går förlorade eller skadas. I sådana fall kan det bli nödvändigt att ersätta dem med nya tänder.

Tänder och tandkött får oftast inte den uppmärksamhet de förtjänar så länge de är i gott skick. Det är lätt att försumma både kosten och tandvården, men förr eller senare får man betala priset för försummelsen. Men vad är det egentligen som kan skada vår tandhälsa? De gamla råden att undvika småätande och sötsaker är fortfarande relevanta, men det har framkommit att det finns många andra skadliga faktorer. Till och med fruktos, som finns naturligt i alla frukter, är skadligt och i stort sett lika illa som processat socker. Att äta fruktbitar eller dricka fruktjuicer är alltså inte heller bra för tänderna. Snusning och rökning skadar tandköttet på lång sikt. Dessutom kan missbruk av droger, vissa sjukdomsbehandlingar och vissa receptbelagda mediciner påverka tänderna negativt. Stress kan även leda till att man biter ihop tänderna hårt under natten och till slut sliter ner dem. Självklart finns det också de som skadar sina tänder i samband med olyckor eller skador vid idrottsutövande.

Återfå ett strålande leende

Om man av någon anledning har tänder som ser oattraktiva ut eller till och med saknar tänder helt och hållet finns det hjälp att få. Det första steget brukar vara ett besök hos tandläkaren, som kan hänvisa vidare till en tandhygienist, ortodontist, tandkirurg eller någon annan specialist för att återställa funktionen eller förbättra tändernas utseende. Om en del av en tand är skadad kan den lagas genom att bygga upp den. Om detta inte är möjligt kan man fästa en protes i käkbenet och placera en tand på den. Även om käkbenet är skadat finns det möjlighet att lösa problemet genom att sätta in ett tandimplantat bredvid de befintliga tänderna.

Återfå tuggfunktionen

Om det saknas delar av en tand, en hel tand eller flera tänder kan det bli svårt att tugga vissa livsmedel eller äta fast föda överhuvudtaget. Tack vare tandimplantat kan man inte bara ge människor ett vackrare leende, utan det kan också vara avgörande för att återfå en fungerande och bekväm livsstil. Genom forskning har det utvecklats material och fästen som är så estetiskt utförda att implantaten knappt är synliga.

Bor du i Stockholm och är intresserad av tandimplantat? Läs mer på: https://www.tandimplantatstockholm.nu/

16 Aug 2023