Tänk vad lite sällskap kan göra!

Ett tag jobbade jag inom hemtjänsten och fick ngra riktigt bra erfarenheter, som jag alltid kommer att ta med mig. Bland annat bör jag med mig om hur det är att vara gammal. SJälv var jag i 20-års åldern och tyckte att jag själv hade så mycket bekymmer – vem skulle jag bli ihop med? När skulle jag få barn? Vad skulle jag bli? Inget av det var löst då och jag tyckte att ingen annan kunde ha så mycket bekymmer som jag. Tills jag började jobba på hemtjänsten i min hemstad.

Ungefär så är det att bli gammal

Jag hade precis avslutat mina universitetsstudier och insett att det där inte var för mig. Jag ville inte jobba med det som jag hade studerat till, till psykolog och vad skulle jag i stället göra? Sedan träffade jag mina klienter i hemtjänsten och insåg att mina bekymmer var små i jämförelse. Jag träffade Agda, Sven och Kerstin som inte kunde ta hand om sig själva, ännu mindre ta hand om sitt hem. Agda, låg hela dagarna. Eftersom hon gjorde det, fick hon stora köttsår, där hon låg, eftersom man får sår av att ligga hela dagarna. Det fanns ingen plats för henne på sjukhuset, på ålderdomshemmet eller på något sjukhem. Hon låg ensam i sin egen lilla lägenhet och bara väntade på att hemtjänsten skulle komma. "Kom och massagera mig", sa hon varje gång som jag kom in genom hennes ytterdörr. Hon ville jag skulle massera hennes rygg då hon hade ont i den. Tänk att inte kunna röra sig, och bara ligga hela dagarna. Så hemskt.

När man blir dement och glömsk

Sedan träffade jag Sven och Kerstin. Av hemstjänstledningen hade jag fått veta att Kerstin behövde assistans då Sven var väldigt dålig. När jag kom hem till dem i deras stora, magnifika villa i mexitegel, såg allt så flott ut på ytan; vackra möbler, stora rum, en vacker trädgård. Men i deras sovrum låg i de lakan som inte hade blivit tvättade på flera månader. Lakan som annars hade varot vita en gång i tiden, var nästan bruna, liksom dynvaret och allt annat i deras hem. Kerstin hade blivit rejält dement under tiden som hon ensam hade sköt om Sven. Man kunde hitta saxar i deras kylskåp och kaffekannan i skafferiet, pengar bland alla koppar och glas och så vidare. Själv jobbade jag bara där en sommar, några veckor över vintern och sedan fortsatte jag studera något helt annat. Så, alla goda och fina tankar, ska alla ha som arbetar inom hemtjänsten och som bryr sig om de som är äldre och förvirrade. Här kan man läsa mer om en hemtjänst, socialtjänst och behandlingsmottagning för mer läsning: https://nina.se.

18 Jun 2019