Tur det finns bra advokater i Uppsala

Har du också stött på alla dessa ensamkommande ungdomar som har (nästan) invaderat vårt kära land. Det sägs så mycket både negativt men också positivt om dem, och här ska jag inte ta upp den diskussionen för den har blivit så enfaldig och infekterad. Det spelar ingen roll vad vi tycker om det, eller något annat. Det som räknas är att de är här och ska helst inte bli brottsliga, inte tigga på gatorna eller sova utomhus.

Vi måste ta hand om dem som är här

När de nu är här måste vi ta hand om dem. Inte alla, men många av dem är väldigt unga och därför lätta att påverka. När de är unga bestämmer de sig för vilken väg som de ska ta inför vuxenblivandet. Det innebär att väljer i unga år hur resten av deras framtid blir. Av den anledningen har jag börjat jobba på ett boende för ungdomar som inte har egna föräldrar utan som är här och har kommit ensam från länder i Afrika, Afghanistan, Irak, Iran och många andra länder.

Det är de starkaste som har överlevt resorna

Det är ungdomar som på ett eller annat sätt har tagit sig över Medelhavet och tagit sig hela långa vägen genom Europa ända till Sverige. Många av dem har suttit som barn i fängelser, har varit hungriga, har tiggt och bott på gatan i Grekland, Tyskland eller i någon annan stor stad på vägen till Norden. Ingen av oss som har vuxit upp i Sverige kan föreställa oss vilka fasor som dessa ungdomar har genomlidit. De har varit livrädda för att bli bortrövade, förlora sina pengar, våldtagna eller mördade. De har genomlevt sådana hemska fasor och det som de skulle behöva är att få läka sina sår och få en stabil framtid. Men det är inte alltid så.

De kämpar fortfarande för sin överlevnad

Många av dem som är här, kämpar fortfarande för sin överlevnad i Sverige, så Migrationsverket inte ger dem permanenta uppehållstillstånd. Många av dem väntar på att få tillstånd att bo kvar här. Gå i skola här och bo kvar på de gemensamma hemmen, ett sådant som jag arbetar på. De mår dåligt av att inte veta hur det ska bli i deras framtid. Som tur är, finns det duktiga advokater i Uppsala som kan kämpa för någon av de många ungdomar som väntar på besked om sitt uppehälla – ska de få stanna eller måste de sändas tillbaka? Det är inte lätt att inte veta. Här kan man läsa mer om dessa advokater som kämpar för deras skull.

5 May 2019