Vår lilla hund har dött

Har jag berättat att vår lilla mops har dött? Hon har varit med i vår familj i mer än 10 år och var en kär familjemedlem. För att vara en liten mops, levde hon ganska länge. När hon sedan gick bort, var det efter en längre tid som hon knappt kunde gå. Antagligen har vi som famlj, skämt bort henne alltför mycket. Vi har matat henne full med godsaker, så att hon till sist vaggade fram som den lilla tjockis hon var. Och vi i familjen har verkligen gråtit oss halvt fördärvade. Hon var oss alla så kär. Det kändes nästan som att förlora sin baby. Därför har vi velat göra en riktig grav åt henne, med en liten gravsten som passade henne, tror vi.

Fann gravstenar i Stockholm

Jag visste inte riktigt hur jag skulle göra. Men när jag började leta, hittade jag att det finns en sajt på nätet som hänvisar till en affär med gravstenar i Stockholm. Där hade de gravstenar av olika sorter; små, stora, storslagna och diskreta. Det fanns mörka, ljusa, släta eller grovhuggna. Jag bestämde mig för en liten fyrkantig och diskret liten gravsten som syns först om man nästan står på den. I den har vi låtit hugga in hennes namn, födseltal och dödstal. Hon var oss så kär och saknaden är stor.

Ser det som en förberedelse för andra dödsfall i familjen

Jag inser att det var bra att jag tog hand om hunden och gravplatsen, med tanke på att båda mina föräldrar är över 80 år. Jag vet en hel del nytt som jag inte visste innan. Nu vet jag vad som finns och hur man kan tänka kring begravningar opch gravplatser. Nu får man ju inte begrava anhöriga var som helst (som med våran lilla mops), men det är så bra att tankarna har satts i gång. Det är absolut inte så att jag går omkring och tänker på döden. Jag hoppas verkligen att mina föräldrar får många fina år, fortfarande. Att vi får ha dem hos oss i många, många år. Men nu har tankarna blivit verklighet på annat sätt än förut.

Jag vet att man kommer att behöva en begravningsbyrå som tar hand om allt praktiskt. Att de har kontakter med stenhuggare, tillhandahåller kistor, tar hand om annonsering så att alla får reda på att ens anhöriga har gått bort, och att man själv får välja gravsten. Här kan man läsa mer: http://www.gravstenar-stockholm.se.

29 Dec 2018