Vi måste göra något åt brotten på festivaler

Alltså nu är jag arg på riktigt! Jag satt just och läste igenom en artikel som tog upp brottsstatistiken från årets festivaler hittills och jag blir bara så arg, frustrerad och väldigt ledsen över att läsa hur många som har blivit utsatta för brott när de har varit på festival för att ha roligt.

Självklart får man inte vara naiv. Många åker på festival och super skallen av sig. Det är lätt att det blir bråk och slagsmål då. Ingen ursäkt förstås, men det är rätt lätt att förstå hur det blir på det sättet.

Vad jag däremot inte alls förstår är hur det har blivit så mycket fler rån och stölder de senaste åren. Jag vet att min storasyster som är runt 10 år äldre än jag själv har berättat om att man lätt kunde lämna en del saker i tältet utan att behöva oroa sig. Självklart inte plånboken och mobilen, men åtminstone kläder och skor. Nu är det så många som kommer tillbaka till tältet och halva garderoben är borta.

Någon smart lösning finns det ju inte heller då man inte får ta med väskor in på själva festivalområdet i de flesta fall. Ska det behövas förvaringsboxar för att man ska få ha sakerna i fred?!

Narkotikabrotten blir även de fler och fler. Även på lugnare festivaler ser man folk som knarkar öppet och det är så trist att se. Det blir ju knappast lättare för yngre att få tillstånd av föräldrarna att åka på festival för att se favoritbandet om det ser ut så i omgivningen.

Värst av allt är nog alla våldtäkter och sexuella trakasserier som har ökat enormt de senaste åren. Att skylla på invandrare eller flyktingar som vissa gör tror jag är struntprat! Det handlar om att attityderna i samhället har hårdnat överlag.

Killar (för det är mestadels killar som gör det här) tror att de har rätt att ta för sig bara för att en tjej klär sig på ett visst sätt, för att hon är full eller för att hon verkade intresserad tidigare på kvällen och det är HELT OACCEPTABELT!

Att de inte kan fatta att ett nej är ett nej och att det INTE är OK att ta på någon som står framför i publiken. Inte ens som ett skämt. Hur faan kan det vara ett “skämt” att ta på någons kropp? För den som blir utsatt är det allt annat än kul.

Det är så sjukt obehagligt att behöva tänka på alla som måste känna sig oroliga för att befinna sig i publiken på en konsert. De är där för att ha kul, sjunga med i låtarna, dansa och umgås med sina vänner. För vissa slutar kvällen istället gråtandes på ett poliskontor för att något ASSHOLE har bestämt sig för att utsätta personen för något man inte ens vill tänka på.

Fy fan säger jag bara!

Har ni läsare några tips på vad man kan göra för att motverka det här? Det känns som att det har gått lite för långt för att det ska räcka med samtalsgrupper så att säga… Somliga föreslår festivaler exklusivt för tjejer, men det hjälper ju inte mot rån eller misshandel som det är främst killar som utsätts för. Och jag tycker att vi ska kunna umgås och ha kul tillsammans. Utesluts alla killar är det ju som att misstänkliggöra alla och det är verkligen inte rätt.

Verkligen inga enkla frågor det här. Ska man dela ut larm? Ska bevakningen bli starkare? Färre besökare på festivalerna så att det blir lättare att hålla koll på vad som händer? Jag har inga raka svar på hur det ska lösas.

Jag tror att både attityder måste ändras men även att festivalerna måste göras säkrare. Hur tänker ni?

7 Sep 2017