Vilken kristallkrona passar i ditt hem?

Ser man till en kristallkrona och vilken relevans en sådan haft genom tiderna så står det hela ganska klart: trender kommer och trender går; men skönheten hos en kristallkrona är något som verkliggen består. Visst, som med allt annat så har det kommit, och det kommer säkerligen även i framtiden, tider då kristallkronor anses som “ute “ och där du som privatperson kan göra stora fynd på exempelvis auktioner och hos antikhandlare; till en spottstyver av det egentliga värdet kan du köpa en kristallkrona med verkliga anor, ett härligt utseende och med en karaktär som få av dagens olika lampmodeller når upp till.

Kristallkronor passar var som helst

En kristallkrona är något som har en förmåga att höja intrycket av varje hem. Just ordet varje är i sammanhanget värt att uppmärksamma; en kristallkrona passar nämligen inte, som många tror, enbart i en paradvåning eller i ett herrgårdssäte.  Nej, man måste vara medveten om att det finns massor av modeller, storlekar och att de moderna kristallkronor som säljs är anpassade och framtagna för bostäder med lägre takhöjd; någots om gör dessa perfekta i bostäder såsom lägenheter, radhus och vanliga villor.  Skillnaden mellan en modern kristallkrona och en Gustaviansk sådan är att den senare tar mer plats, den hänger längre ner, och att den ofta kräver en större takhöjd. Naturligtvis så är det även skillnad på utformningen, men ser man till prismor och ljussken så får man samma effekt vid ett inköp av en modern kristallkrona. 

Handslipade prismor och rätt skötsel

Skulle du vara intresserad av en kristallkrona så bör du eftersöka prismor som slipats för hand. De kostar mer pengar - men de är värda sin vikt i guld då det verkligen blir en stor skillnad. Jämför du en handslipad prisma med en som tillverkats - och slipats - i fabrik så är ljusskenet från den tidigare avsevärt mycket behagligare. 

Just ljuset är en viktig del och ytterligare ett starkt argument till varför köpet av en kristallkrona ska motiveras. Det faller nämligen olika, det ger lugn och ro, det skänker harmoni och det är samtidigt tillräckligt starkt för att man ska kunna se vad man håller på med i sin bostad. Skenet från en vanlig lampa kan bli för starkt, det kan vara irriterande och det kan hamna på samma ställe hela tiden; en kristallkrona och skenet från en sådan blir lite mer oberäkneligt - men alltid mer lyxigt. 

Viktigt är att du sköter om din kristallkrona på rätt sätt. Av naturliga skäl så blir den lätt smutsig och dammig; regelbunden avtorkning och damning är ett måste. Med jämna mellanrum så kan du även med fördel plocka ner din kristallkrona och rengöra prismorna en och en, något som tar tid, men som ger bättre hållbarhet och ett finare ljus. 

23 Jan 2018