Kan man vara intresserad av en frisyr och feminist – samtidigt? Ja, självklart kan man det. Frisyren har väl inget med ens politiska, humana åsikter att göra. Eller har det? De flesta som jag känner anser att de visar sin attityd och åsikter genom den frisyr som de väljer. Till exempel är det många som väljer regnbågsfärger i sitt hår som ett statement för stöd för alla hbtq-personer. Eller, så gillar de helt enkelt bara regnbågsfärger, och vill ha det i sitt hår.
Jag älskar att ha en färgglad frisyr. Vem vill ha svart eller brunt hår? Även om andra väljer att ha det, vill inte jag det. Jag väljer alltid det färggranna framför det trista, som alla andra har. Det finns redan så många trista människor, som mest ser ut som om de vill ingå i tapeten, eller fasaden. Inte jag. Kan man, ska man sprida färg och få folk att vakna.
Jag går till min frisör som vet hur jag vill ha det
Många av mina kompisar färgar sitt hår hemma. De till och med klipper till sin egen frisyr, med hjälpa av många speglar och en kökssax. Inte jag. Om jag bara har råd, kommer jag alltid att satsa på min frisyr. Framför allt som jag nästan jämt har färger i håret, kommer jag att behöva sköta om det, så att det inte bara blir slitna testar. Jag klipper det kort, låter det växa ut, lägger i lockar och färgar det om och om igen. Det finns inget roligare än att gå från frisören med en ny frisyr. Alla andra går i samma frisyr år ut och år in – hur står de ut?
Den senaste frisyren är i en härlig mörk färg i en nyans som går mot mahogny men med lila testar. Jag blev så glad när jag såg att min frisör på Södermalm lyckades med färgen precis på det sättet som jag önskade mig. Läs mer om min frisör här: http://www.frisörsödermalm.nu.
Vad betyder den frisyr vi har?
Jag har funderat en hel del på varför mitt hår betyder så mycket för mig. Jag menar, människor måste ju, liksom jag, alltid ha funderat vad de gör med sitt hår. Så länge människan har funnits, har de ägnat tid åt sin frisyr. Stenåldersmänniskor flätade till exempel sitt långa hår. Man hade ju inte saxar på den tiden. Då hade ju både män och kvinnor långt hår. Det var väl först på 1400-talet som männen hade kortare hår, och det korta håret blev populärt för kvinnor först på 1900-talet, mer specifikt under 1920-talet, då många kvinnor vågade klippa av sitt långa hår. Det var ju en sensation på den tiden om någon kvinna vågade klippa av sitt långa hår och ha en kort page. Att männen bar korta frisyrer var ju vanligt ända sedan 1700-talet. Då hade man saxar och vassa knivar som man skar av håret och skägget med.
Det finns utställning om hår
Jag har faktiskt varit på Historiska museet när de hade en utställning om hår. Det var riktigt intressant att titta på hur vi människor formade håret på olika sätt. Att vi har kammat håret under mycket lång tid, visar rester från vikingatiden då man hittade en vacker kam av trä från Birka i Uppland. Man har även hittat kammar i gravar. Antingen var det den dödas kam, som ansågs behövas även i dödsriket, eller så kanske det var kammar som användes på den döda, i en slags begravningsritual. Man kan fantisera om att kamningen ingick som en del i begravningsritualen och att kammen lades ned som en del i det. Kanske, kanske inte? Vi vet bara att frisyrer och frisörer alltid har varit viktigt för människan.
Andra inlägg
- Vårdnadstvist i Stockholm: En rättsprocess för barnets bästa
- Arbetstillstånd i Sverige: Regler och vägen till upphållstillstånd
- Att välja rätt förskola i Helsingborg – en guide för föräldrar
- Transfer Arlanda - frågor & svar
- Investera i din framtid med en skräddarsydd språkutbildning
- Pålitlig och flexibel flyttfirma i Stockholm
- Hur man tar hand om en gammal bil
- Smått och gott: upptäck de bästa tapasställena i Vasastan!
- Hemstädning för dig som vill ha det rent i Stockholm
- Skador på tänder - Åtgärder för att återfå ett vackert leende och funktion